Wij zijn er aanwezig, u waarschijnlijk ook: Facebook (Twitter, Google+, etc.).

Het is een fantastische methode om contacten te onderhouden met vrienden en relaties. Gemeenschappelijke interesses delen en het laatste nieuws verkrijgen van favoriete nieuwe websites, webshops en bedrijven. Maar… Hoe meer wij onze levensstijl delen met de sociale media hoe vatbaarder wij zijn voor cybercriminelen. Met andere woorden: hetgeen u post, deelt en vertelt op Facebook kan grote waarde hebben voor een (cyber)crimineel!

Gebruik de sociale media veilig en volg de volgende aanwijzingen:

  1. Wees voorzichtig bij het downloaden van nieuwe Facebook applicaties, zeker wanneer u een link krijgt van een vriend.
    Controleer middels een zoekmachine wat de applicaties doet of gaat doen. Heeft de applicatie reviews (beoordelingen)? In welke context is het vermeld? Soms moet u even op de achtergrond kijken of er niets (automatisch) gedownload wordt. Een trojan kan zich vermommen bijvoorbeeld als applicatie, u download in dat geval geen applicatie maar een trojan.
  2. Een videolink met een pakkende kop/titel zou al verdacht kunnen zijn. Klik hier niet op! Cyber criminelen kunnen kwaadaardige video’s creëren en delen deze op de sociale netwerken slechts enkele uren na een groot nieuws feit.
  3. Een vrienden/leden/volger verzoek van een vreemde, iemand die u niet kent? Denk eraan dat wanneer u iemand heeft geaccepteerd als vriend, lid of volger deze personen standaard alles kunnen zien wat u plaatst voor uw ‘echte’ vrienden. Uw adres, telefoonnummer, familiefoto’s, etc. Weiger daarom aanvragen van vreemden.
  4. Bescherm uw profiel en uw persoonlijke berichten met een sterk wachtwoord. Hoe dierbaar is uw privacy. Waar trekt u de grens?Bron: Norman IT Security